ZAŠTO OPRAH NE DONOSI NOVOGODIŠNJE ODLUKE?

Već je peti dan nove godine, a ti još nisi zapisala 10ak novogodišnjih odluka? Pa što? Nije ni Oprah.Prije nego što dođemo do odgovora na ovo pitanje, htjela bih da se staviš u kontekst donošenja odluke.

Poput one da ćeš danas krenuti učiti točno u 12 (kao što si zapisala u planer) ali ne kreneš…pa moraš čekati 55 minuta da se sat ponovno „zaokruži“. Jer nećeš valjda krenuti u podne i pet minuta. Kako uopće planirati nešto u „i pet“. Vrlo nezgodno. A znaš ono kada te netko nazove baš u 12.58 i razgovor se oduži pa uđeš u trinaesti sat, a knjiga još čeka. Što sada? Razum ti govori da već debelo kasniš s učenjem…ali taj „i pet“ na satu te gleda i šapće ti da ga zaokružiš još samo ovaj put.


Moja poruka je: ne zaokružuj!


Ne čekaj ponedjeljak, ne čekaj još jednu novu godinu, ne čekaj da se sat zaokruži.

Kreni danas.

Već je peti dan nove godine, a ti još nisi zapisala 10ak novogodišnjih odluka?

Pa što? Nije ni Oprah.

Velika Oprah Winfrey jednom prilikom je rekla kako ne donosi novogodišnje odluke jer ju one odvlače od svakodnevne prisutnosti i zahvalnosti na sitnicama u životu.


Gdje bih bila da mogu čitati Oprine misli, ali pretpostavljam da je mislila na sljedeće: ako si 1.1. donijela novogodišnje odluke, one dobivaju na težini i gotovo postaju same sebi svrhom. Vratimo se na situaciju s učenjem. Ako si odlučila da ćeš krenuti točno u podne, taj pritisak da ne smiješ krenuti ni minutu kasnije jer automatski gubiš cijeli sat, okupira ti misli više od same materije koja te čeka u knjizi.Poanta nikako nije „ne planiraj“, nego – kreni sad! Ako do danas nisi isplanirala- isplaniraj danas. Ako nisi krenula u 12, kreni u 12 i pet! Znamo da su ponedjeljak od kojeg krećeš u teretanu, nova godina u kojoj ćeš donijeti ispravne odluke i kazaljke koje čekaš da se poklope imaginarni pojmovi kojima se zavaravaš.

Neka jedina odluka koju ćeš donijeti bude „živjeti svaki trenutak“. Bez praznog hoda. Nije lako, vjeruj mi. Ja svaki dan iznova to odlučujem i nadam se da ću u jednom trenutku pobijediti i prazan hod i zaokruživanje sata i čekanje novog ponedjeljka.

Svaki put kada bahato pomisliš „sutra je novi dan“, sjeti se da ti ga nitko ne garantira. Brojke na kalendaru sami smo izmislili, ne budi njihov rob. Jedan od razloga zašto naši planeri nemaju numerirane datume je taj što prazna polja koja smo propustili isplanirati djeluju vrlo obeshrabrujuće (a nisu k tome ni u skladu s pametnim i savjesnim korištenjem papira).


I zato, kada god da kreneš – to je tvoj početak. Tvoja nova godina. Tvoje podne (i pet).photo: pinterest

© 2018 by Iktus Plan

Iktus plan j.d.o.o., Ulica Božidara Čižmešije 4, Zagreb, Hrvatska

Trgovačko društvo upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod registarskim brojem  MBS 081214523;

OIB: 15606343208 Bankovni račun IBAN:  HR1623400091110981584 Temeljni kapital: 10, 00 kn uplaćen u cijelosti  Član uprave: Iva Kraljević