USUSRET NAJVEĆEM SAJMU VJENČANJA: NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU

Pred nama je najveći sajam vjenčanja u regiji. Onaj o kojemu svi pričaju. Štoviše, mnogi svjesno odgađaju dogovor s bendom i fotografom te ne gledaju pozivnice i zahvalnice dok ne vide što se nudi na sajmu i na kakve popuste će tamo naići.S druge strane, izlagači imaju već osmišljene marketinške kampanje, pripremljene materijale i u niskom startu čekaju znak za početak kako bi se mogli ustrojiti i boriti za vašu pažnju i, naposljetku-dogovoriti posao.


E sad, ukoliko idete nepripremljeni i ne znate što trebate i želite, nećete ništa dobiti. Štoviše, izgubit ćete i vrijeme i živce.


Najvažniji dio pripreme trebate obaviti prije nego se uopće zaputite na sajam. Otvorite planer i pogledajte što ste od zadataka obavili, što još niste; koje usluge ste dogovorili, a koje još uvijek čekaju.


Kada krenete, na sajam obavezno ponesite planer (ako ga imate) kako biste na licu mjesta mogli zapisati kontakt, staviti kvačicu ili upisati ponudu u tablicu za uspoređivanje ponuda. Brošure stavite u džepić odostraga. Kada smo kod brošura i letaka, nemojte ih izbjegavati jer nerijetko na njima bude neka vrsta kupona s popustom.

Sada kad ste razmislili zašto idete na sajam, koje stavke još niste dogovorili i na što ciljate, savjetujem vam sljedeće:


1. Prvo obiđite ono zbog čega ste došli.

U suprotnom-umorit ćete se hodajući uokolo, izgubiti viziju o tome što želite (jer će vas sa svake strane obasipati ponudama) i nezadovoljni što „nema ništa za vas“ – vratiti se kući.


2. Ne pravite se da ste zainteresirani (ako niste).

Ne gubite vrijeme, ni svoje ni tuđe, ako vas ne zanima usluga određenog izlagača. Ne osjećajte potrebu da morate stati i poslušati svakoga tko izlaže na sajmu (ne samo da gubite vrijeme, nego i oduzimate priliku potencijalnim stvarnim klijentima). Pristojno pozdravite i produžite dalje.3. Ne uzimajte letke ako ih planirate baciti iza prvog ugla.

Ovo se nadovezuje na prethodnu točku. Imajte poštovanja prema svim izlagačima i ne bacajte njihove promidžbene materijale (naročito ne ispred njihovih očiju). Radije, ako ste sigurni da vam ne trebaju, ne uzimajte.


4. Ne uspoređujte štandove, gledajte ih izolirano od ostalih.

Ovo je lakše reći nego učiniti, ali pokušajte si barem osvjestiti činjenicu da je svaki štand zasebna priča i da ovo nije samo „jedan fotograf u nizu“ ili „opet neke pozivnice“ jer bi vam zbog takvog razmišljanja mogla promaknuti dobra ponuda.


5. Postavite pitanja iz planera s 44. i 45. stranice.

Pitanja u planeru služe upravo tome da prije nego što sklopite posao budete što sigurniji što točno dobivate. Mali savjet: ne bombardirajte pitanjima svakog na koga naiđete; sačuvajte ih za trenutak kada ste poprilično sigurni da vas određeni pružatelj usluge zanima.


6. Na letak/vizitku zapišite natuknicu.

Zapišite si u kratkim crtama (ili jednom riječju, asocijacijom) što ste kod tog štanda vidjeli da vam se svidjelo ili što ste dogovorili…bit ćete si zahvalni kada dođete kući s hrpom različitih brošura koje vam na prvu ništa ne znače.7. Provjerite svoj datum.

Ne gubite vrijeme na ćaskanje o meniju, kapacitetu dvorane ili instrumentima u bendu, a da niste sigurni jesu li uopće dostupni na vaš dan. Dakle-prvo provjera datuma, a onda sve ostalo.


8. Ne morate dati mail adresu/kontakt ako ne želite.

I za kraj-GDPR 😊 Ponekad osjećamo pritisak na upit o kontaktu i izdiktiramo ga mrzeći sami sebe i potencijalne promidžbene poruke koje će vam pristizati. Ne bojte se odbiti dati kontakt ukoliko ne želite.photo: .www.zagrebarena.hr , pinterest

© 2018 by Iktus Plan

Iktus plan j.d.o.o., Ulica Božidara Čižmešije 4, Zagreb, Hrvatska

Trgovačko društvo upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu pod registarskim brojem  MBS 081214523;

OIB: 15606343208 Bankovni račun IBAN:  HR1623400091110981584 Temeljni kapital: 10, 00 kn uplaćen u cijelosti  Član uprave: Iva Kraljević