• Iva Kraljevic

Organizator ili koordinator vjenčanja; koga angažirati?

Nakon što se probudiš ujutro, vidiš da je prsten i dalje na ruci i shvatiš da nisi sanjala – vrijeme je za planiranje vjenčanja! Činjenica jest da je vjenčanje vrlo vjerojatno najveći društveni događaj koji ćete organizirati u svojem životu. Upravo zato mnogi zaručnici odlučuju angažirati stručnjake da im olakšaju proces planiranja. U zadnje vrijeme puno se priča o organizatorima i koordinatorima vjenčanja i mnogi ta dva termina doživljavaju kao sinonime. Oni se, međutim, vrlo razlikuju. U nastavku donosim opis dužnosti jednih i drugih pa vi procijenite koji tip usluge će vam biti od veće koristi..Organizator vjenčanja organizira vjenčanja, a koordinator ga koordinira. Prilično jasno, zar ne? 😉

Organizacija vjenčanja zahtjeva obilazak dvorana, traženje ponuda, bukiranje hotela (katkad i avionskih karata), brigu o smještaju i prijevozu gostiju, najam šatora, pregovaranje s bendovima, ugostiteljima, dogovor s fotografima, odabir pozivnica i zahvalnica, dekoracije i menija, rezerviranje termina kod frizera, šminkera i još mnoge sitnice i detalji bez kojih vjenčanje ne može proći besprijekorno.

To je dakle, posao organizatora koji će, nakon što čuje vaše želje i zamisli osmisliti vjenčanje koje je u skladu s vašim budžetom. Na dan vjenčanja također možete biti bez brige jer će netko iz organizacijskog tima paziti da sve ide po planu i rasporedu.

S druge strane, ako obveze koje sam nabrojala želite preuzeti na sebe i sami dogovarati različite usluge, poštedite se možete makar stresa uoči vjenčanja tako da angažirate samo koordinatora vjenčanja.


Romantična komedija u kojoj smo se zaljubili u posao organizatora vjenčanja!

Koordinator je osoba koja brine o protokolu na dan vjenčanja. Nemojte misliti da će se ta osoba magično pojaviti s koncima u rukama i znati što im je činiti. Stoga, na vrijeme kontaktirajte s agencijom za organizaciju i koordinaciju vjenčanja (barem mjeseca dana unaprijed). Na sastanku ih uputite u detalje vezane uz vjenčanje, naglasite koji su članovi uže obitelji (radi prioriteta slikanja), sastavite zajedno raspored dana i s povjerenjem im prepustite brigu. Na vama je da odmarate i skupljate energiju za slavlje.

Ukratko, koordinator vjenčanja će biti itekako upućen u sve što ste vi mjesecima unaprijed poželjeli, pegovarali i u konačnici - dogovorili. Pa kada ste već platili nizu profesionalaca, od fotografa, glazbenika, kuhara i cvijećara, učinite si uslug i, platite još jednog profesionalca koji će se pobrinuti da vjenčanje od početka do kraja prođe u savršenom redu. Ako se i dogodi neka nepredviđena situacija, koordinator će se za nju pobrinuti (a vi nikad neće za nju ni saznati).photo: pinterest