• Iva Kraljevic

KAKO OPUŠTENO ODBROJAVATI DO VJENČANJA?

Pola ljudi ti nije potvrdilo dolazi li uopće, sestrična iz trećeg koljena traži da joj bukiraš termin za frizuru, tvoji kreče dnevnu sobu (makar nemaš okupljanje kod kuće), a ti se trudiš odgoditi živčani slom barem za još par sati. A on? Njemu nije jasno što te muči. Ali je uspio detektirati da si malo čudna. (husband material 😊 )


Kao što vidiš, nisi jedina. Razumije te se svaka buduća mlada. Organizacija vjenčanja zaista zna biti stresan proces, naročito ako nemaš profesionalnog organizatora ili barem koordinatora vjenčanja. (zanima te razlika?) . Ili ako nemaš Naš planer vjenčanja. (oh kako bezobrazan hint 😉 )


Iako se čini da imaš sto briga i obveza za obaviti, vjeruj, sve se to svodi na nekoliko faktora. Samo ih treba detektirati. Dakle, moj prvi savjet je da detektiraš izvor stresa. Bilo da se radi o financijama, izboru hrane ili pjesme, nesuglasicama u obitelji ili pak tenzije između tebe i zaručnika: zapiši! Zapiši sve što te trenutno muči kako bi jasnije vidjela situaciju, a zatim kreni riješavati jedno po jedno.


Nakon što shvatiš što ti točno ne da mira, izaberi koje od tih stvari su tvoji prioriteti. Možeš imati 2 prioriteta (npr hrana i cvijeće), a za sve ostalo: pristani na kompromis! On želi tradicionalnu ceremoniju, ti modernu (ali nije ti prioritet) – pronađite se na pola puta i pristanite na kompromis. Tvoja obitelj želi feštu na cijeli dan, a ti ne vidiš svrhu u tome (ali nije ti prioritet) – pristani na kompromis. I tako redom. Učinit ćeš si tako život puno lakšim i pokazati svima da nisi razmažena bridezilla.Treći savjet odnosi se na sve vas (nas) koje ponekad ipak poprimimo previše osobina bridezille. To je ono kada tvrdoglavo zastupamo ono što želimo i dramimo ako tko dovodi u pitanje mogućnost realizacije istoga. Ili kada dramimo zbog sitnice koja nije ni bitna, ali „zašto ne može?!“. Ili kada mislimo da će gosti ostati razočarani ako ne budeš imala fotkaonu ili čokoladnu fontanu. Savjet: gledaj širu sliku.

Shvati da vjenčanje traje jedan dan i da se nakon toga život nastavlja. Znam da lomim mnoga srca ovom rečenicom, ali: nakon vjenčanja, tvoji gosti će vjerojatno ići na još nekoliko vjenčanja isto to ljeto i vaše će za mnoge postati „jedno u nizu“. I baš zato što ćete se (logično) vašeg vjenčanja najbolje i najradije prisjećati baš vas dvoje, osvjesti da je to vaš poseban dan, a ne događaj života za sve uzvanike.Ako nemaš koordinatora vjenčanja i još u prvom paragrafu si shvatila da ne možeš detektirati problem jer je on zapravo kombinacija SVEGA, za tebe kao da je stvoren sljedeći savjet: podijeli zadatke. Nemoj ih dijeliti random svima oko sebe. Tada imaš još veći problem jer moraš brinuti i provjeravati obavlja li svatko svoju dužnost. Ne. Izaberi jednu blisku odgovornu osobu koja po mogućnosti bolje od tebe vlada određenih područjem (financije, kreativno stvaranje, slobodno vrijeme) i s povjerenjem joj udijeli nekolicinu dužnosti. Zaručniku također povjeri zadatke, ali neka se oni također poklapaju s njegovim sposobnostima.I na kraju ostaje ljubav. Odvojite vremena za nju. Odvojite vremena svaki za sebe, ali i za kvalitetno druženje koje neće uključivati razgovor o vjenčanju. Nema ničeg lošega u razgovoru o vjenčanju, ali pronalazite i nove teme kako za mjesec dana kada taj dan prođe, svijet ne bi stao. 😊


Bonus šalabahter:

photos: Pinterest, miss2mrs