• Iva Kraljevic

GLEDAJTE BUDUĆNOST DALJE OD VJENČANJA (kada se gosti raziđu, ostajete vas dvoje)

Fun fact (koji nije fun): Parovi koji otkažu vjenčanje, nisu se prestali voljeti. Samo nisu mogli hendlati stres nakupljen u procesu organizacije vjenčanja. Trudeći se udovoljiti svima oko sebe, zaboravili su zašto su uopće krenuli s pripremama i zaključili da su bili sretniji prije tog stresa.


Kako uopće dođe do dramatičnog poteza kao što je otkazivanje vjenčanja. Jednostavno.

Ona je dobila prsten i napokon ima priliku osmisliti vjenčanje o kojemu mašta od sedmog osnovne, baca se u organizaciju posebnog albuma s nazivom „inspiracija“. Inspiracija su redom Instagram/Pinterest libanonska vjenčanja, dakako.Za to vrijeme, on nije siguran treba li odobriti njezine prijedloge, ili ih prokomentirati i predložiti nešto svoje. Jer, ako samo kimne, postoji opasnost da će izgledati nezainteresirano. S druge strane, ako kaže iskreno mišljenje, riskira slušati o tome kako mu se „ništa ne sviđa“ i kako „nema ukusa“.


Sutradan svatko od njih ima konzultacije sa svojim društvom na temu angažiranosti onog drugog, što dolijeva ulje na vatru. Svaki sljedeći dogovor, bilo da se radi o cvijeću, frizuri, tečaju plesa ili izboru hrane, pretvara se u prepirku sa zaključkom „ti o tome maštaš od sedmog osnovne, neka bude kako ti hoćeš“.


U tom trenutku to vjenčanje postaje samo tvoje. Ti tada po savjete ideš kod frendice, mame, frizerke… Pokazuješ im slike koje si iskopala skrolajući nerealnim bespućima društvenih mreža, a one se oduševljavaju. Naravno, svi želimo vidjeti libanonsko vjenčanje uživo.Tvoja nerealna vizija uskoro se počne sudarati s realnošću brojeva na bankovnom računu, počinješ biti nezadovoljna životom i misliš si „da bar se udajem za šeika, tada bih mogla imati ovu tortu na 10 katova usred koje se figurice okreću dok s vrha torte teče mali potok…“


Čak i ona zaljubljenost i sreća počinju jenjavati i gušiti se u tvojem nezadovoljstvu. A on? On nema pojma o čemu pričaš, logično. (Muško ne ovrthinka na temu vjenčanja kao mi žene.) Sada je on u šoku jer ti najednom propitkuješ smisao života, veze i vjenčanja.

Tu ste već na skliskom ledu...


Stanite. Nemojte se dovesti u situaciju gdje vas krivi korak dijeli od pucanja leda i donošenja odluka koje ćete zažaliti. Ovaj scenarij možemo izbjeći vrlo lako. Sve što trebamo je osvijestiti zajedno zašto planiramo vjenčanje i što nam ono znači. Taj događaj koji organiziramo ima itekako dublji smisao od frizure i torte. Svaki se dan iznova podsjećajte na značenje vjenčanja i ne dopustite sitnicama da potpiruju razmirice.Vjenčanje je vaše, ne tvoje. Pokušajte koliko možete oboje biti uključeni u donošenje odluka vezanih uz taj dan. Neka ono odiše vašom osobnošću, ne nužno seoskim običajima (osim ako vi tako želite). Neka bude po vašem ukusu (ne tvojemu). I na kraju, neka misao vodilja uvijek bude slavljenje vaše ljubavi kao glavna poanta svega.


Jer kada vjenčanje završi, gosti se raziđu, storyji odvrte 24 sata i prijatelji prijeđu s teme vašeg vjenčanja na ono slijedeće na koje su pozvani - ostajete vas dvoje. Tada ćete shvatiti da su gotove sve razmirice oko broja katova torte, vrste cvijeća, broja uzvanika i izgleda pozivnica bile nepotrebne. Vjenčanje traje 24 sata, a vaš brak bi trebao nešto duže. Zato energiju radije usmjerite ka vašem odnosu i gledajte budućnost dalje od vjenčanja.


Vjenčanje je tek početak. A ako se po jutru dan poznaje i po vjenčanju brak, neka vaše jutro bude ispunjeno cvrkutom ptica, zrakama sunca... i s doručkom u krevetu.
photo: pinterest, miss2mrs